Artikel PropertyNL / 20 December 2019: Tophuren in de P.C. Hooftstraat

Share

redfactory

20 december 2019

De P.C. Hooftstraat in Amsterdam doet niet erg mee aan de kerst. Er hangen versiersels door de straat heen, maar alleen de juweliers doen uitbundig mee met hun etalages. Het valt Robert Kroese, Robert Bleekemolen en Daan Schrama ook tegen. Jammer voor de kersteditie van PropertyNL.
Maar de reden om met de vastgoedadviseurs door de straat te lopen, blijft staan: het gaat goed met de P.C. Hooftstraat. Volgens Robbert Kroese van KroesePaternotte, Robert Bleekemolen van B&O Retail en Daan Schrama van Kokelenberg & Ouwehand variëren de huurprijzen van € 2500 tot € 3000 per m² en liggen ze daarmee iets boven het niveau van de Kalverstraat. Dat is een noviteit ten opzichte van het verleden. Kroese: ,,Hier is de vraag. In de Kalverstraat zie je wel wat leegstand, hier niet. De huurprijzen zijn daarmee niet gebasseerd op de passantenstroom, want in de Kalverstraat is het veel drukker”.
Bleekemolen vertelt dat het in de PC gaat om ‘The Big 5’, te weten Dior, Gucci, Chanel, Louis Vuitton en Hèrmes. ,,Dat zijn de trekkers van de straat. Bij Chanel bijvoorbeeld kiezen ze ervoor om niet teveel mensen tegelijk in de winkel te laten. Daar stond het weekend voor Sinterklaas dan ook een rij voor de deur. Bij Louis Vuitton zeggen ze:,,kom over 40 minuten maar terug, dan hebben wij tijd om u te helpen”. Het zijn de merken die overal in de wereld de trekkers zijn in de luxe straten. Schrama: ,,De PC is in dit opzicht vergelijkbaar met straten als de Champs-Élysées, Monte Naopleone en Bond Street. Maar daar liggen de huurprijzen natuurlijk wel wat hoger….”
Ondanks de lage Nederlandse huurprijzen is bijna alle horeca uit de straat verdwenen. Die kunnen zich de prijzen in de PC niet veroorloven. Dat vinden de vastgoedadviseurs wel jammer: ,,De straat zou er met meer horeca wel beter op worden”.
Net zoals elders is de straat vooral gericht op Aziaten. Kroese: ,,Die schijnen niet zo dol op trappen te zijn. Vandaar dat retailers de split-level winkelvloeren, die je vroeger veel zag, weghalen. Nu worden de kelders bij de winkelvloeren betrokken; zo bieden juweliers hier bijvoorbeeld een aparte ruimte voor VIP’s aan”.
Bijna alles is huur in de straat. Eigenaren zijn particulieren of beleggingswinkels voor groepen particulieren of beleggingsvehikels voor groepen particulieren, maar ook institutionele beleggers als Vastned, Dela en Aachener Grund. Volgens de adviseuers gaat het stuk PC dat over de Hobbemastraat ligt, ook snel meedoen. Daar staan nu ook enkele projecten gepland.
De vastgoedeigenaren in de straat springen en masse in de populariteit van de PC. In de straat staan zeker vier winkels in de steigers. Daar worden momenteel iconische gevels gerealisseerd, à la de bijzondere gevel van Hermès. Bleekemolen: ,,Het zijn de eigenaren die hierin investeren. Het is een behoorlijke investering, maar ze zien dat ze daardoor de luxe merken kunnen trekken. Het zijn over het algemeen wel gevels die over twee panden gaan – dan heb je eer van je werk”.
De gemeente, die de verbouwing van de gevels een tijd heeft tegengehouden, is nu ook om. Het is inmiddels duidelijk dat bijzondere architectuur nodig is om te passen in het rijtje van de internationale luze winkelstraten. Kroese, Schrama en Bleekemolen kijken in elk geval uit naar de kerst van 2020:,,Met of zonder kerstversiering; met al die nieuwe gevels zal het er toch prachtig uitzien”.