Architectenbureau MVRDV en Gietermans & van Dijk kregen voor een bijzonder project in de chique P.C. Hooftstraat een opdracht om een nieuwe gevel te ontwerpen. De uitstraling moet passen bij gerenommeerde modehuizen als Prada, Chanel en Dior.MVRDV bedacht een gevel van glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande 19e-eeuwse gevel. ABT dacht mee over de technische realisatie. Een wereldwijde zoektocht eindigde bij de Italiaanse firma Poësia die heldere, volledig transparante bakstenen kon produceren. Maar hoe verbind je zulke glazen bakstenen tot een metselwerk? En hoe zorg je ervoor dat de gevel niet alleen mooi, maar ook veilig is? 

De opbouw van de glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen. Niet alleen de stenen, ook de kozijnen en zelfs de paneeldeur zijn uit glas vervaardigd.  Nog nooit eerder is,  met massieve glazen bakstenen,  een zelfdragende gevel gemaakt.  De 8,80 meter hoge gevel, vergde een zeer grote maatnauwkeurigheid. Daarnaast moest tijdens de bouw van de gevel, ook binnen de toegestane tolerantie worden gewerkt. Net als bij het afstellen van motorkleppen, is hier gebruik gemaakt van voelermaten. Melk is gebruikt om de eerste laag stenen waterpas te stellen. Melk geeft, in tegenstelling tot water, voldoende reflectie.

Winnaar Innovatie Award 2016
De befaamde glazen gevel Crystal Houses Amsterdam heeft de Innovatie Award 2016 gewonnen: een prijs uitgereikt voor het meest innovatieve glasproject van 2016.

Share this:
Twitter iconFacebook iconLinkedIn iconPrint HTML logo